MOST ÉRKEZETT A RENDKÍVÜLI BEJELENTÉS a Honvédelmi Minisztériumtól: “Minden magyar köteles a hazát védeni.” MINDENKIT ÉRINT! – ITT vannak a fontos részletek:

Spread the love

Országunk honvédelmének van egy békeidőszakban és egy rendkívüli időszakban életbe lépő szabályrendszere. A hadkötelezettség más jelentéssel bír a két esetben. Egy azonban biztos, ha krízishelyzet lép fel Magyarországon, a 18-50 közötti férfiak besorozhatók. Amennyiben komolyabbra fordulna a helyzet a magyar lakosságra is vonatkoznak hadkötelezettségi szabályok. Az Alaptörvényben szereplő információk alapján:

Minden magyar állampolgár köteles a haza védelmére. A katonai szolgálat békeidőben önkéntes alapon működik. Azonban rendkívüli állapotban és az azt megelőző védelmi helyzetben a társadalom egy része hadköteles. Elsősorban a 18-50 év életkor közötti férfiak. Az orosz–ukrán háború kezdetekor Ukrajna megtiltotta a 18-60 év közötti férfiaknak, hogy 90 napig elhagyják az országot. A kialakult helyzetben a magyar kormány több tagja is kijelentette, hogy Magyarország teljes lakossága biztonságban van, és a célja, hogy elkerülje a konfliktusba keveredést.

2004-ben az Országgyűlés elfogadta a „békeidőszaki önkéntességen alapuló haderő” koncepcióját amelyet Magyarország alaptörvénye tart fent. A XXXI. törvénycikk kimondja, hogy a honvédelmi kötelezettség azt is jelenti, hogy: „Az Alaptörvény rendelkezései szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, nagykorú, tehát 18 éven felüli magyar állampolgárok számára rendkívüli állapot idejére honvédelmi munkakötelezettség, illetve honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében a sarkalatos törvényben” meghatározottak szerint polgári védelmi kötelezettség rendelhető el.” A hadkötelezettség a férfi állampolgárokra vonatkozik, és csak rendkívüli esetekben történhet meg.

Valamint akkor, ha az országgyűlés megelőző védelmi helyzetet hirdet. Ezekben az esetekben a magyar lakcímmel rendelkező, nagykorú férfi állampolgárokat besorozhatják. Az Alaptörvényben az is egyértelműen megfogalmazódott, hogy a fegyveres katonai szolgálat jelenti a hadkötelezettséget; ezt az Alaptörvényen kívül a 2011. évi CXIII. törvény is rögzíti. Különböző állományok képezik Magyarországon a hadsereget. Ezek az önkéntes tartalékos, kiképzett tartalékos illetve az általánosságban hadkötelesnek számító férfiak. Az utóbbi csak rendkívüli állapot esetén kötelezhető. Egészen 2018-ig negyven év volt a hadkötelezettség felső korhatára, de mára ezt tíz évvel növelték, hiszen így jóval több a mozgósítható erő.

Ez a tízéves korhatárbővítés majdnem 900 ezer emberrel növelte a besorozhatók számát. Ez a határ azonban módosítható, az országgyűlésnek joga van hozzá, amennyiben indokolt a döntés. Jelenleg Magyarországon a besorozható személyek száma megközelíti a kétmillió főt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Forrás: Blikk.hu, Forrás

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …