Nem maradt szótlanul a dolog! ITT a csattanós válasz Magyarország ukrajnai nagykövetségétől, Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes vádaskodására:

Spread the love

Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes a napokban egy Facebook-bejegyzésében többek között azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Kárpátaljáról álmodoznak, és hátba tervezik szúrni az ukránokat az olcsó orosz gázért. Magyarország ukrajnai nagykövetsége tiltakozó válaszában leszögezte, Verescsuk következtetései “nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek”.

Az ukrán miniszterelnök-helyettes néhány napja súlyos vádakkal illette a magyar vezetést közzétett posztjában, sérelmezve, hogy nem támogatják a szankciókat, nem ad fegyvert és nem engedélyezi más országokból származó fegyverkészletek Magyarország területén való átszállítását.

“Az, ahogyan a hivatalos magyar vezetés mostanában Ukrajnával bánik, rosszabb, mint a volt Szovjetunió egyes orosz szatellitállamai tették” – kezdte bejegyzését.

Az okokat keresve a következőképp fogalmazott:

„Miért? Ez azért van, mert kedvezménnyel akarják az orosz gázt?

Vagy talán azért, mert némán Kárpátaljánkról álmodoznak? Mi lesz a magyar emberekkel? Ők fognak hátba szúrni minket,

miközben ilyen nehéz helyzetben vagyunk? Magyarországnak csak a jobb oldalra kellene állnia, a civilizált világ oldalára”

A kijevi magyar nagykövetség reagált Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes szavaira, hangot adva meglepettségüknek és megdöbbenésüknek.

“Miniszterelnök asszony összefoglalja, mit nem tesz Magyarország és kormánya Ukrajnáért a jelenlegi helyzetben, és keresi az okokat.

Következtetései nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek is – sajnos ezeket a közhelyeket már régóta sikeresen elültették az ukrán közvéleményben”

– írták bejegyzésükben, aláhúzva, hogy különösen szomorú, hogy ezek között a találgatások között – nem először – Ukrajna Kárpátalja és az ott élő magyarok is szerepelnek.

Azzal folytatták, hogy felsorolták, mi mindent is tett Magyarország Ukrajnáért eddig a konfliktusban:

– Magyarország a háború kezdete óta 641 775 ukrajnai menekültet fogadott be, látott el és segített, és ez a szám naponta növekszik;

– a magyar állampolgárok önkéntes adományainak és a Magyarország kormánya által biztosított forrásoknak köszönhetően állami szervek és humanitárius szervezetek több tízmillió euró értékű 5000 tonna segélyt és adományt biztosítottak Ukrajnának

– Magyarország továbbra is támogat minden szankciót, amelyet a nemzetközi közösség az agresszor állammal szemben bevezet;

– Magyarország támogatja Ukrajna uniós jelölti státuszának megadását;

– Magyarország energiaellátással járul hozzá Ukrajna életének megőrzéséhez.

Forrás

Az alábbi gombokkal oszthatod meg a cikket, ha fontosnak találod a mondanivalóját!

About admin

Check Also

Szikora Róbert: „Isten elhívott magához”

Spread the love Az R-GO együttes fennállásának negyvenedik évfordulója alkalmából a Blikk meginterjúvolta az együttes …